Szukaj na tym blogu

15.02.2012

Sieja nadziewana gąskami


Posted by Picasa


sieja- około 2 kg
gąski -około 0,6 kg
ziemniaki- parę sztuk
cebula -a tak ze dwie
śmietana 30%
masło
ulubione przyprawy

Sieję sprawiamy- solimy, pieprzymy -odstawiamy w chłodne miejsce.
Gąski kroimy i podsmażamy na suchej patelni, po około 5 min dodajemy masło i sól.
Podduszamy około 15min. W innej patelni podduszamy na masełku cebulę. Po uduszeniu dokładamy  ją do gąsek- mieszamy- zalewamy to wszystko śmietaną- mieszamy- niech "popyrtoli" na patelni czyli redukujemy sos. Jak zgęstnieje- ewentualnie doprawiamy do smaku.
Wcześniej podgotowane ziemniaki kroimy na plastry grubości około 1 cm.
Rybę, ziemniaki ,masło układamy jak na zdjęciu, albo inaczej i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180*C na około30 - 40  minut. Smacznego.



Ta wersja  ryby została dodatkowo posypana startym serem.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz