Szukaj na tym blogu

24.01.2012

Karp nadziewany gąskami


Karp 1 szt
gąski lub inne grzyby
cebula około-3 szt
masło 1/2 kostki
śmietana 30%
przyprawy

 
 Karpia sprawiamy, w tym przypadku karp został sprawiony od grzbietu, usunięty cały kręgosłup i ości "żeberka".  Karpia solimy, pieprzymy i obkładamy cebulą.Odstawiamy -niech naciąga smaki.Gąski kroimy i podsmażamy na suchej patelni, po około 5 min dodajemy masło i sól.
Podduszamy około 15min. W innej patelni podduszamy na masełku cebulę. Po uduszeniu dokładamy  ją do gąsek- mieszamy- zalewamy to wszystko śmietaną- mieszamy- niech "popyrtoli" na patelni czyli redukujemy sos. Jak zgęstnieje- ewentualnie doprawiamy do smaku.

Wyjmujemy z karpia cebulę a nakładamy nadzienie. Układamy karpia na blasze do pieczenia wyłożonej wiórkami masła i cebuli.  Całośc zakrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na 25 min w 180*C
Po tym czasie zdejmujemy folię i zostawiamy na kolejne15-20 minut niech skórka się zarumieni.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz